Parasta luettavaa tällä hetkellä 2020

Suomalaiset rakastavat lukemista, ja se näkyy vuosittain kirja- ja nettikirjakauppojen suurina volyymeina. Tuttujen paperikirjojen rinnalle ovat ilmestyneet myös modernimmat e- ja äänikirjat, joiden parissa lukemisesta saakin paljon enemmän irti, vaikka lenkillä tai kotitöiden ohella. Valikoimaa on tarjolla runsaasti, joten juuri itselleen sopivan hyvän kirjan löytäminen on vaikeutunut.

Suurta valikoimaa selittää osaltaan sen, että tänä päivänä kirjailijaksi voi ryhtyä kuka tahansa. Netti on täynnä mahdollisuuksia ja kustantamot ottavat innolla vastaan uusia ideoita ja lahjakkaiden kirjailijanalkujen tuotoksia. Omat runokokoelmat, novellit tai romaanit voidaan julkaista myös omakustanteisesti. Tällöin järkevintä on rahoittaa julkaisu lainalla, jota voi hakea vaivattomasti vaikkapa netistä.

Sopivaa kirjaa valitessa voi pahimmassa tapauksessa joutua selaamaan tuhansia kirjoja ennen kun juuri se yksi täydellinen kirja iskee silmään tai kotikirjasto kasvaa huomaamatta kymmenillä epäonnistuneilla ostoksilla, Ei hätää, olemme keränneet yhteen vuoden 2020 parhaimmat luettavat, joiden joukosta voit helposti löytää ne kirjat, jotka kaikkien tulisi lukea juuri nyt.

Romantiikkaa ja seikkailua

Jos rakastat ahmia romanttisia pokkareita tai mielesi hamuaa seikkailuille täysin eri maailmoihin, sinun kannattaa tutustua seuraaviin uutuuskirjoihin:

Colgan, Jenny - Uusia lukuja ja onnellisia loppuja (Gummerus 2020)

Jos kirjat ovat intohimosi, voit samaistua helposti Jenny Colganin uutuuskirjan päähahmon, Ninan, elämään. Englantilaisen pikkukirjaston sulkiessa ovensa, kirjastonhoitaja Nina löytää itsensä täysin uudessa tienhaarasta, ja huomaa pian istuvansa maata kiertävän kirjastobussin ratissa. Reissujensa aikana Nina tutustuu moniin uusiin ihmisiin ja kokee orastavan rakkaussuhteen, mutta onko kyseessä haaveiden herra Darcy? Iloinen kirja vie mukanaan ensisivulta lähtien ja vastaa taatusti romantiikannälkäisen lukijan toiveita.

Myllymäki, Mia - Tuulten amiraali (Osuuskumma 2020)

Ainutlaatuiseen, höyrytekniikan ja taikuuden pyörittämään ja innoittamaan maailmaan sijoittuva seikkailukertomus vie lukijansa 1400-luvun lopun Portugaliin, jossa uhkarohkeat merikapteenit ovat valmiita lähtemään valloitusretkalle kohti länttä, jonka kuuluisat rikkaudet ja mausteet houkuttelevat apajille haluavia.

Parisuhdeoppaita ja nykymaailman ongelmia

Rooney, Sally - Normaaleja ihmisiä (Otava 2020)

Rooneyn ensimmäinen romaani, Keskusteluja ystävien kanssa, oli huippumenestys lukijoiden ja kriitikoiden keskuudessa. Uutukainen, Normaaleja ihmisiä, on niin ikään palkittu parisuhdeteemainen kertomus Mariannesta ja Connellista, jotka pähkäilevät olisiko helpompaa elää yhdessä vai erikseen. Lisäksi romaanissa kiinnitetään huomiota erityisesti sosiaaliseen ja taloudelliseen epätasa-arvoon ja sen vaikutuksiin parisuhteissa.

Whitehead, Colson - Nickelin pojat (Otava 2020)

Barack Obaman lukema ja suosittelema Nickelin pojat porautuu rotusorron aikaiseen elämään Floridassa. Kirjan kaksi päähenkilöä yrittävät selviytyä sadistisessa koulukodissa aikana, jolloin mustilla ei ollut yhtään oikeuksia. Kansainvälistäkin huomiota saanut kertomus on erittäin ajankohtainen Amerikan nykyuutisten varjossa.

Perhesuhteet

Isä- ja äitisuhteet ovat yhtä lailla mielenkiintoa ja keskustelua herättäviä aihealueita, joihin monet kirjailijat ovat ottaneet kantaa oman elämänsä kokemuksien kautta. Suosittelemme erityisesti seuraavia kirjoja:

Huovinen, Eero - Äitiä ikävä (Wsoy 2020)

Emerituspiispa Eero Huovinen syventyy oman elämänsä tragediaan: hän menetti äitinsä ollessaan vain 9-vuotias. Kirjassa hän käsittelee traumaattista kokemusta tutustumalla äitiinsä uudestaan vanhojen kirjeiden avulla. Sen sivuilla palataan Huovisen lapsuuteen ja mietitään äidin kuoleman vaikutusta elämään. Koskettava muistelma antaa runsaasti ajattelemisen aihetta.

Gabrielsson, Otto - Rikkaruoho - viimeinen kirje isälle (S&S 2020)

Edesmenneen Jörn Donnerin suhteet lapsiinsa kohauttivat useiden vuosikymmenien ajan. Gabrielsson on yksi Donnerin kuudesta lapsesta, johon isä ei koskaan pitänyt yhteyttä. Kirjassa käsitellään poissaolevan isän vaikutusta elämään ja syitä isän käytökseen. Samalla se on selviytymistarina kaikille heille, jotka kärsivät olemattomasta isäsuhteesta.

2 Sep 2020